De Universiteit Utrecht neemt deel aan een groot onderzoeksproject om middels voeding Autisme bij de jongere risicogroep te voorkomen.

Het onderzoek dat afgelopen week van start is gegaan heeft daarvoor een beurs van 14,2 miljoen euro van de Europese Commissie ontvangen.

Op dit moment is er geen behandeling mogelijk die Autisme helpt te voorkomen, of de kans erop verkleint.

Het nieuwe Autisme onderzoeksproject dat luistert naar de naam GEMMA (Genome, Environment, Microbiome and Metabolome in Autism) wil daar verandering in aanbrengen.

GEMMA is het eerste project dat onderzoek naar DNA, RNA, eiwitten en bacteriën combineert met omgevingsdata. Dat moet tot een uitgebreide analyse leiden van de rol die darmbacteriën en het afweersysteem spelen bij het ontstaan van Autisme.

Volgens Aletta Kraneveld, hoogleraar Interdisciplinaire Translationele Farmacologie bij Farmaceutische Wetenschappen aan de Universiteit Utrecht hebben veel kinderen met Autisme ook last van darmproblemen en blijkt er uit eerdere studies dat darmbacteriën mogelijk een rol spelen bij het ontstaan van Autisme.

Het doel van de studie is om met die kennis tot gepersonaliseerde behandelplannen te komen en om met een dieetinterventie de darmproblemen te verminderen – en daarmee ook de kans op Autisme te verkleinen. Daarnaast moet dit onderzoeksproject de diagnose van een Autisme spectrum stoornis (ASS) makkelijker maken.

Er zullen in totaal 600 kinderen met een verhoogd risico op Autisme deelnemen aan het onderzoek.

 

Bron: UU