Uit een nieuwe studie gepubliceerd in Neuropsychopharmacology blijkt dat mensen met ADHD een verhoogde kans hebben om voor hun vijftigste Parkinson-achtige aandoeningen te krijgen, medicatiegebruik verhoogt die kans.

Voor het onderzoek werd gebruik gemaakt van de gegevens van een kleine 200.000 Amerikanen die over een periode van twintig jaar werden gevolgd. Bij de mensen met ADHD (15 % van het totaal) werd voor hun vijftigste ruim twee keer zo vaak Parkinson of gerelateerde bewegingsstoornissen geconstateerd dan bij gezonde personen.

Indien er sprake was van medicijn gebruik dan was het risico zelfs ruim acht keer zo groot.

Volgens psycholoog Sarah Durston, hoogleraar ontwikkelingsstoornissen aan de Universiteit Utrecht ging het bij het onderzoek maar om tientallen ziektegevallen. "Sowieso blijft het risico op Parkinson heel klein, met vijf gevallen per tienduizend mensen met ADHD. Het is dan ook geen reden om zomaar met medicatie te stoppen. Er zijn zo veel meer kinderen die juist baat hebben bij ADHD-medicijnen. aldus Durston tegenover de Volkskrant.

De onderzoekers zelf benadrukken dat de verhoogde kans op Parkinson bij medicatiegebruik niet per se door de ADHD-medicatie wordt veroorzaakt omdat mensen die bijvoorbeeld Ritalin gebruiken ook vaker ernstigere vormen van ADHD hebben, wat er volgens hen op wijst dat er bij die personen meer ‘mis’ is in de hersenen.

Artikel: Curtin et al (2018) Increased risk of diseases of the basal ganglia and cerebellum in patients with a history of attention-deficit/hyperactivity disorder. Neuropsychopharmacology Published: 12 September 2018

Bron: Volkskrant