Uit onderzoek van het Amerikaanse Duke Center for Autism and Brain Development geplubliceerd in het tijdschrift npj Digital Medicine blijkt dat een iPhone-app die jonge kinderen screent op tekenen van autisme blijkt te werken.

De app die eenvoudig in gebruik is wordt bovendien positief beoordeeld door zorgverleners en ouders en levert hij betrouwbare wetenschappelijke gegevens op.

Terwijl de kinderen op een smartphone naar speciaal ontwikkelde films kijken maakt de App opnames van de reacties van die kinderen, vervolgens worden die opnames gekoppeld aan geautomatiseerde gedragscoderingssoftware waardoor de emoties en de aandacht van het kind kunnen worden beoordeeld.

Volgens de betrokken onderzoekers maakt de App maakt het mogelijk een deel van het onderzoek naar Autisme bij de kinderen thuis te doen.

Aan het onderzoek werd deelgenomen door 1.750 gezinnen met kinderen van 1 tot 6 jaar deel die gemiddeld drie films bekeken, bij bijna 90 procent van deze video’s leverde dat relevante gegevens op.

Bron: NPJ-DM